Utopence, pivná pochutina

Utopence, čiže špekáčiky naložené v octovom náleve nesmú chýbať na žiadnej poriadnej pivnej párty. Ospevované, zatracované, na desiatky spôsobov, ale vždy ideálne a jednoduché na prípravu.

Aj ja mám niekoľko receptov na utopence, ale najviac sa mi osvedčili, podľa reakcií známych tieto štyri: klasik, kapusta, luxus a pikant.

Táto podľa mňa ideálna pochutina preverená vekom, musí byť však pripravovaná z primerane kvalitných surovín.

Základnou zložkou sú špekáčiky (možno použiť aj iné mäkké údené výrobky, ale o ich použití niekedy inokedy), tie by mali byť čerstvé so stredne mastnými okami.
Veľký dôraz je potrebné klásť na kvalitu druhej suroviny, cibule, v žiadnom prípade nepoužite cibuľu s náznakom hniloby, radšej ju vyhoďte, taktiež ak je veľmi mladá nie je podľa mojich skúseností vhodná, púšťa veľa šťavy a tá spôsobuje nepríjemné kvasenie. Taktiež cesnak musí byť bez škvŕn, resp. bez naklíčenia, vtedy je jeho sila chuti minimálna ,ak nie žiadna. Inak ostatné suroviny k príprave niektorého z druhov utopencov je dostať bežne v obchodnej sieti v dobrej kvalite, len si treba vybrať v spleti značiek a cien.

Základný recept na utopence, ktorý používam sa skladá z týchto surovín:

  • samotné špekáčiky
  • cibuľa
  • cesnak
  • octový nálev
  • koreniny
  • olej


Takže, ak sa rozhodnete vyskúšať niektorý z receptov je dobré si pozháňať primerane veľkú sklenenú zavarovaciu fľašu, do klasickej 5 litrovej vojde necelých 2 kg špekáčkov,( zvyčajne je ich 20-22 kúskov,záleží od veľkosti) viac ani nedávam, musí ostať aj miesto na cibuľu a ostatné ingrediencie .Bežne však pre svoju potrebu pripravujem tak štvrtinovú "várku".


Špekáčiky je potrebné najprv zbaviť šupky, jednak by v ústach pri konzumácii vadila, ale hlavne ak sa špekáčik očistí, lepšie doň prejde chuť pridaných korenín, nálevu.

K tomu množstvu špekáčikov pridávam cca 2kg cibule, dodržujem zásadu, že cibuľa nikdy neuškodí, tak ju tam dávam hojne. Cibuľu nakrájam na kolieska.

Nálev si pripravíme tak, že do siedmych dielov vody pridáme tri diely kvasného 8% octu, celé čierne korenie (asi 8 - 10 zrniek), nové korenie (3 - 4 zrnká), bobkový list ( s ním opatrne, postačí jeden, maximálne dva, ja ho nalámem na menšie kúsky), dve čajové lyžičky soli a jednu čajovú lyžičku kryštálového cukru.

Postup prípravy utopencov klasik bobo:
Postup prípravy je nasledovný,najprv si pripravíme nálev z už uvedených surovín,privedieme ho do varu a necháme ho vychladiť.

Špekáčiky zbavíme šupky, pozdĺžne narežeme, do narezaného špekáčika vložíme zopár plátkov cesnaku, čím viac, tým lepšie. takto pripravené špekáčiky môžme ešte na oboch stranách jemne narezať, tak nálev rýchlejšie do nich prejde, ale aj sú zaujimavejšie.Takto pripravené špekáčiky ukladáme do pripravenej nádoby, spôsobom vrstva cibule (v hrúbke asi 1 cm), vrstva špekáčikov, občas prihodíme na plátky narezaný cesnak, nakrájanú sterilizovanú uhorku, celé čierne korenie (možno pridať aj korenie štyroch farieb),striedame, a posledná vrstva je cibuľa. Nakoniec zalejeme vychladeným nálevom,pridáme zopár polievkových lyžíc slnečnicového oleja a uzatvoríme buď patentným uzáverom, alebo jednoducho celofánom s gumičkou.

Pripravené utopence necháme odležať v tmavšej mierne chladnej miestnosti minimálne sedem dní, občas na ne pozrieme a tešíme sa ako zo špekáčikov sa stávajú utopence.

Pokiaľ všetko dobre dopadlo, nakúpime pivko obľúbenej značky,obvoláme známych a kamošov a hodovanie môže začať.

K utopencom podávame chlieb.Pri troche fantázie naservírujeme na tanieri utopence s cibuľou,pridáme podľa chute feferónku, kečup, výhonky pažitky, či mladej cibuľky, proste komu čo chutí.

 

Tento základný recept môžme podľa fantázie a surovín obmieňať.Ponúkam ešte tri varianty:

Utopence s kapustou

Postup je obdobný ako u klasiku, len vrstvy špekáčikov a cibule doplníme vrstvou vyžmýkanej kyslej kapusty.

Utopence Luxus:)

Základom je postup ako u klasiku, pridáme odcedené jednu-dve flaštičky Moravanky (zmes pikantnej nakladanej zeleniny), jedno-dva vrecúška vykôstkovaných olív, jednu malú flaštičku narezanej červenej kápie a namiesto slnečnicového oleja pridáme olivový olej.

Utopence pikant

Utopence klasik hojne prekladáme chilli papričkami (sušené, čerstvé, či konzervované), či feferónkami, ale pozor, páli to ako ďas.

21.7.2006 07:45
bobo
www.kamnapivo.sk

 

 

Copyright © 2011 Svet českého piva.
Úvod  |  O nás  |  Naše pivá  |  Pivná kultúra  |  Média  |  Naše pivovary  |  Kontakty